.
.
SARMENT 2022
Recuperar les aromes i els sabors originals de la varietat mallorquina mantonegre mitjançant mètodes de producció tradicionals ha estat l'objectiu del Petit Celler Es Cós, situat a la finca Es Cós, entre les localitats de Costitx i Sencelles.
Producció 4.000 botelles.
En aquest escenari, el terreny call vermell, les plantes seleccionades, les condicions ecològiques i climàtiques i el conreu manual han aconseguit uns vins de qualitat excel·lent, distingibles pel color i l'aroma únics, unes condicions organolèptiques adequades per als paladars més exigents, que busquen els sabors d'abans amb els mètodes de producció d'altres temps, però amb les condicions de control i qualitat que exigeix el mercat on vivim.
Durant 5 anys s'ha realitzat una selecció de les plantes més capaces sotmetent-les a un reg escàs, amb aigua de subsòl únicament, amb la pretensió de completar la pluviositat original de la zona, al voltant dels 462 l per m2 anual. Amb això hem aconseguit obtenir una quantitat de fruit equivalent al que s'obtenia abans de la variació de la pluviositat generada pel canvi climàtic. Alhora, s'ha buscat que la quantitat produïda per la planta sigui la precisa per al desenvolupament de la màxima capacitat d'aquesta varietat.
Quant a la producció i rendiment de la planta, el conreu ha estat manual mecanitzant-se únicament la zona central entre espatlleres per realitzar l'aportació de la matèria orgànica procedent de la transformació de les espècies vegetals que acompanyen la vinya quan es troba de forma natural . Hem evitat la utilització de fitosanitaris per promoure la resposta de la planta, encara a costa de la pèrdua d'una proporció alta d'exemplars que han estat reposats mitjançant autoempelts. Per això ha estat possible adaptar aquesta varietat de Manto Negre al terreny ia les condicions ecològiques i climàtiques de Mallorca.
Els únics tractaments que s'han efectuat han estat mitjançant polvorització de coure i sofre en moments puntuals per l'aparició del fong míldiu. L'únic adob que s'ha efectuat sobre la planta ha estat mitjançant l'aportació de matèria orgànica natural i el pasturatge hivernal d'una petita cabana ovina per aportar nitrogens. Així hem aconseguit una escassa producció, que oscil·la segons la climatologia anual, i que ha estat seleccionada manualment de manera que només han passat a premsa aquells raïms que presentaven una qualitat excel·lent (gra petit, poca densitat per raïm, color negre…) i que han produït un most que el diferencia d'un altre tipus de producció, tractament i elaboració.
Així hem aconseguit una escassa producció, que oscil·la segons la meteorologia anual, i que ha estat seleccionada manualment de manera que només ha passat a premsa aquells raïms que presentaven una qualitat excel·lent (gra petit, poca densitat per raïm, color negre…) i que han produït un most que el diferencia d'un altre tipus de producció, tractament i elaboració.
Fitxa tècnica
- Tipo de Vino:
- Tinto
- D.O. Illes
- VT Mallorca
- Variedad
- Manto Negro
- Formato
- 0.75 cl
- Grado alcohólico
- 14.00
- Bodega
- Petit Celler Es Cós